Μια σειρά από ενδιαφέρουσες απόψεις παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του 1ου Earth Dialogue της Οργάνωσης Γη με τίτλο “Πόλεις χωρίς Αυτοκίνητο” που πραγματοποιήθηκε στο Κ44, φέρνοντας κοντά ειδικούς, θεσμικούς εκπροσώπους, ανθρώπους από την ποδηλατική κοινότητα και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Το όραμα για την αύξηση της χρήσης ποδηλάτου στις πόλεις
παρουσίασε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος λέγοντας ότι “Η βιώσιμη αστική κινητικότητα είναι μονόδρομος και τα τελευταία χρόνια, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εφαρμόζει πολιτικές υπέρ της ενίσχυσης της χρήσης των ήπιων μορφών μετακίνησης, όπως το ποδήλατο, που εντάσσονται σε έναν σχεδιασμό ανάπτ
υξης συνδυασμένων μετακινήσεων, με κορμό τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Όλες αυτές οι ενέργειες ενσωματώνονται στον Οδηγό Δημόσιας Πολιτικής για το Ποδήλατο, ο οποίος έχει καταρτιστεί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους για την αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου, με ορίζοντα υλοποίησης το 2030. Ο Οδηγός προβλέπει τη συνεργασία θεσμικών φορέων στη δημόσια στρατηγική για την προώθηση του Ποδηλάτου και ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, όπως οι σύλλογοι ποδηλατιστών, σε αυτή την πρωτοβουλία, η οποία θα εξασφαλίσει την πραγμάτωση του κοινού μας οράματος για τη δημιουργία πόλεων με περισσότερο ποδήλατο, λιγότερους ρύπους και εν τέλει, καλύτερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους”.
Η Μαρία Βασιλάκου, πρώην Αντιδήμαρχος του Κρατιδίου της Βιέννης και σύμβουλος αστικού μετασχηματισμού δήλωσε ότι η διαδρομή προς μια πόλη χωρίς αυτοκίνητο πέρα από το όραμα, προϋποθέτει σχεδιασμό και επιμονή καθώς οι αντιδράσεις στις αστικές παρεμβάσεις είναι αναπόφευκτες. Στην Βιέννη, ο Δήμος ήρθε αντιμέτωπος με αντιδράσεις από κάθε πλευρά, με διαδηλωτές κατά των ποδηλάτων όπως και με διαδηλωτές κατά των λεωφορείων! Όσον αφορά το όραμα, τόνισε ότι πρέπει να το μοιράζονται οι εμπλεκόμενοι θεσμικοί φορείς όπως και τα ενδιαφερόμενα μέρη της κοινωνίας. Τέλος τόνισε ότι όλοι τελικά επιλέγουμε την ευκολία μας και άρα η βιώσιμη πόλη χωρίς αυτοκίνητο είναι θέμα αστικού σχεδιασμού καθώς όλα εξαρτώνται από το είδος, τον αριθμό και τις αποστάσεις των απαραίτητων μετακινήσεων σε καθημερινή βάση. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: “η πόλη χωρίς αυτοκίνητο δεν είναι ή ποδήλατο ή τραίνο ή πεζοπορία, είναι εύκολος και τάχιστος συνδυασμός όλων των επιλογών.”
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την άποψη ότι “Η Αθήνα είναι μια ιδανική πόλη για ποδήλατο” όπως δήλωσε ο Σπύρος Παπαγεωργίου, Διευθυντής Ανάπτυξης του οργανισμού “Πόλεις για Ποδήλατο” και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Eurovelo, ο οποίος σημείωσε ότι: “με ένα ευρύ δίκτυο δευτερευόντων δρόμων, με ελάχιστη κίνηση και χαμηλές ταχύτητες, στην Αθήνα μπορείς να πας οπουδήποτε, εύκολα και με ασφάλεια, αποφεύγοντας τις μεγάλες λεωφόρους. Επιπλέον, οι οδηγοί των άλλων οχημάτων αποδέχονται το ποδήλατο ως ένα ακόμη όχημα και σπανίως νιώθει κάποιος μειονεκτικά - προφανώς εξαιρέσεις υπάρχουν, αλλά αυτό ισχύει για όλους. Αν στα παραπάνω προσθέσει κάποιος το θαυμάσιο κλίμα της πόλης, το ποδήλατο θα μπορούσε να αποτελεί μια ακόμη πιο διαδεδομένη επιλογή. Προφανώς η ύπαρξη ποδηλατικών υποδομών είναι εκείνη που θα κάνει τη διαφορά - και έχει αργήσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά, ως τότε, ίσως θα έπρεπε να σκεφτούμε σοβαρά να αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες μετακίνησης, επιλέγοντας ποδήλατο όποτε αυτό είναι εφικτό!”
Συμπέρασμα: Το όραμα και ο αστικός σχεδιασμός βρίσκονται σε εξέλιξη, χρειάζονται όμως πολιτικό κεφάλαιο και χρόνος για να δούμε αποτελέσματα στην πράξη και μέχρι τότε, ας κάνουμε οι πολίτες το πρώτο βήμα!
Comentarios