top of page
EarthRefugeeD39aR04bP02ZL-Roosevelt4b-2.
13466047_1100910559968587_43780002840701

Tη στιγμή που η προσφυγική κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έπαιρνε τα χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης, η Οργάνωση Γη ακολουθώντας την αρχή ότι ο άνθρωπος και η φύση αποτελούν μία αδιάσπαστη ενότητα αποφάσισε να σταθεί δίπλα στους πρόσφυγες, προσφέροντας την εμπειρία και τις γνώσεις της δημιουργώντας το πρόγραμμα Earth Refugee, που εξελίχθηκε σε ένα μόνιμο πρόγραμμα ένταξης και κοινωνικής ενσωμάτωσης. Με έγκριση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η Οργάνωση Γη υλοποιεί εκπαιδευτικές, περιβαλλοντικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες καθώς προγράμματα κοινωνικής ενσωμάτωσης σε Δομές φιλοξενίας και προσπαθεί καθημερινά να διασφαλίσει την αξιοπρεπή διαβίωση όσων διαμένουν σε αυτές και να συμβάλλει στην ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία.

Λιμάνι Πειραιά

Τέλη Φεβρουαρίου του 2016, όταν έκλεισαν από Βορρά τα ελληνικά σύνορα, η Οργάνωση Γη βρέθηκε λιμάνι του Πειραιά, συνεισφέροντας στο συντονισμό των προσπαθειών εύρυθμης λειτουργίας του αυτοσχέδιου προσφυγικού καταυλισμού και να συμβάλει στο βασικότερο τομέα ανθρώπινης ανάγκης, την τροφή. Έχοντας ως βάση/αυτοσχέδια κουζίνα την Πύλη Ε2 ετοιμάζονταν καθημερινά δύο γεύματα, μεσημέρι και βράδυ, με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών και σε μικρό χρονικό διάστημα η Οργάνωση Γη συνέβαλε περίπου στη σίτιση ολόκληρου του Λιμανιού, προσφέροντας συνολικά πάνω 130.000 μερίδες φαγητού. Παράλληλα, ήταν συνυπεύθυνη για τη διανομή των Non Food Items  (σκηνές, sleeping bags, κουβέρτες, παιδικά καρότσια και είδη προσωπικής υγιεινής), ενώ υποστηρίζε τον κόσμο σε θέματα όπως: ενημέρωση νομικών δικαιωμάτων, την κατάσταση στα σύνορα, μεταφορά σε νοσοκομεία, προστασία στο χώρο του λιμανιού το βράδυ, όσο ήταν εφικτό, απομάκρυνση διακινητών, εντοπισμό ασυνόδευτων  κ.ο.κ. Ήταν από τις τελευταίες οργανώσεις που αποχώρησαν όταν το λιμάνι, όταν εκκενώθηκε τον Ιούλιο του 2016.

 

 

Δομή Φιλοξενίας Λαυρίου

 

  • Home Project

Aπό τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2017, η Οργάνωση Γη προσέφερε στη Δομή Φιλοξενίας Λαυρίου, εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές κι αθλητικές δραστηριότητες για ενηλίκους κι ανηλίκους σε συνεργασία με το Hoμε Project. Για τους ενήλικες οι κύριες θεματικές ήταν: Μαθήματα Αγγλικών, Επαγγελματική Συμβουλευτική, Ποδοσφαιρικές Προπονήσεις και Ψυχαγωγικές Δραστηριότητες ενώ για τα παιδιά: Περιβαλλοντική μη τυπική Εκπαίδευση, Μαθήματα Αγγλικών, Αραβικών, Μουσικής, Χειροτεχνίες & Κατασκευές και ποδοσφαιρικές προπονήσεις.Το σύνολο των επωφελουμένων ήταν 320 άτομα.

 

  • UNHCR

Σε συνεργασία με το UNHCR η Οργάνωση Γη από το Μάρτιο-Μάιο 2017 ανέλαβε στη Δομή Φιλοξενία

Λαυρίου την υλοποίηση των παρακάτων:

1)Care & Maintenance, με σκοπό την επισκευή και συντήρηση των cabins των διαμενόντων καθώς και τις εγκαταστάσεις του προσωπικού και των κοινόχρηστων χώρων, την αναβάθμιση ηλεκτρολογικού δικτύου, επισκευές σε πατώματα και οροφές, εγκατάσταση νέου συστήματος πυρασφάλειας κ.ο.κ κατόπιν έγκρισης από το Ελληνικό Ναυτικό που ήταν ο site manager της Δομής.

2)Community Mobilization, ενημέρωση των διαμενόντων για θέματα και υπηρεσίες εντός Δομής, όπως για παράδειγμα σεμινάρια, εκδηλώσεις, εκδρομές και άλλες δραστηριότητες ενώ όπου υπήρχε ανάγκη η Οργάνωση Γη συνόδευε τους διαμένοντες και ειδικότερα παιδιά σε δραστηριότητες εκτός Δομής.

3)Non Food Items, διανομή ρουχισμού, γραφικής κι εκπαιδευτικής ύλης, παιχνίδια κ.ο.κ), σε συνεργασία με τους διαμένοντες και το Samaritan Purse. Σύνολο επωφελουμένων: 320 άτομα

 

 

 

Δομή Φιλοξενίας Σκαραμαγκά

 

  • Dental

Σε συνεργασία με οδοντιάτρους στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών η Οργάνωση Γη παρείχε οδοντιατρική περίθαλψη σε πάνω από 380 παιδιά από τη Δομή Φιλοξενίας του Σκαραμαγ

 

  • Livelihoods for Refugees and Asylum Seekers

Η Οργάνωση Γη σε συνεργασία με το International Rescue Committee υλοποίησε από τον Ιούλιο έως και τον Οκτώβριο του 2017, το πρόγραμμα Livelihoods for Refugees and Asylum Seekers in Athens. Σκοπός του προγράμματος να δοθεί σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, που ζουν στην Αθήνα, η δυνατότητα να εισέλθουν και να πετύχουν στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας μέσω παροχής τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης μέσω των παρακάτω:

 

  • Employability Workshops

Eργαστήρια συγγραφής βιογραφικών, όπου οι συμμετέχοντες δημιούργησαν τα βιογραφικά τους στα αγγλικά σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, καθώς και συμβουλευτικά σεμινάρια όπου ενημερώθηκαν για τα ευρωπαϊκά εργασιακά πρότυπα, το εργατικό δίκαιο καθώς και τη στρατηγική αναζήτησης εργασίας και τη διαδικασία συνέντευξης. Συναντήσεις Job Matching σε μια προσπάθεια σύνδεσης των δικαιούχων με τοπικές ευκαιρίες απασχόλησης σε αντίστοιχες εταιρείες. Συνολικά συμμετείχαν 385 άτομα εκ των οποίων οι 252 απέκτησαν νέο βιογραφικό, 25 άτομα πέρασαν από συνεντεύξεις, ενώ 9 από αυτούς βρήκαν εργασία.

 

  • Language Learning

Σε συνεργασία με Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια 265 συμμετέχοντες παρακολούθησαν μαθήματα Ελληνικών και Αγγλικών. Ενώ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά τους δόθηκε πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εκμάθησης 17 ευρωπαικών γλωσσών Online Language Training (OLS).

 

  • IT Literacy

Εκμάθηση σε βασικές γνώσεις υπολογιστών, χρήση Gmail, εξοικείωση με λειτουργικό Windows, Word, Office, PowerPoint, Excel κ.ο.κ καθώς και γενικότερη διαχείριση αρχείων, φακέλων και εργαλείων βοήθειας. (44 συμμετέχοντες).

 

  • Legal Services

Δωρεάν νομικές υπηρεσίας και συμβουλές σε 65 άτομα, αναφορικά με τις διαδικασίες ασύλου καθώς και διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες σχετικά με την εξασφάλιση νομίμων εγγράφων όπως ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, διάνοιξη τραπεζικών λογαριασμών.

 

Summer Football Club Unicef & YDF Foundation

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 3.500 ασυνόδευτα παιδιά με σχεδόν μηδαμινή πρόσβαση σε ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες.Το καλοκαίρι του 2018, η Οργάνωση Γη σε συνεργασία με την UNICEF και το Ίδρυμα Youri Djorkaeff, υλοποίησαν ποδοσφαιρικό πρόγραμμα για 247 ασυνόδευτα παιδιά (221 αγόρια και 26 κορίτσια) από 21 διαφορετικές δομές ανηλίκων και 19 διαφορετικές χώρες, αναγνωρίζοντας την ανάγκη γιαδημιουργική απασχόληση των ασυνόδευτων παιδιών, που αποτελούν ίσως την πιο ευάλωτη ομάδα του προσφυγικού πληθυσμού. Το πρόγραμμα είχε απώτερο στόχο την ομαλότερη και ουιαστικότερη κοινωνική ενσωμάτωση των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, μέσω του αθλητισμού, δίνοντάς τους την ευκαιρία να διδαχθούν τις αξίες του αθλητισμού όπως η ευγενής άμιλλα και η ομαδικότητα, να ενισχύσουν την κοινωνικότητά τους και να νιώσουν ξανά παιδιά, αποκαθιστώντας ένα κομμάτι ομαλότητας στη ζωή τους.

bottom of page