1. Εξάλειψη της φτώχειας

Τερματισμός της φτώχειας σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις μορφές της

Goal-1-quote1-640x640

Παγκοσμίως, περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν με λιγότερο από $ 1,25 την ημέρα κι ακόμα περισσότεροι δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκή τροφή, καθαρό πόσιμο νερό και αποχέτευση. Η ταχεία οικονομική ανάπτυξη σε συμπλέγματα αναπτυσσόμενων χωρών την τελευταία και πλέον δεκαετία, βοήθησε στη βελτίωση των αριθμών, ωστόσο η φτώχεια εξακολουθεί να αποτελεί μια παγκόσμιας διάστασης αιμορραγούσα πληγή. Είναι όμως φτωχός μόνο εκείνος που ζει με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα;

Το 2010 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να εισάγει μία σειρά από παράγοντες μέτρησης φτώχειας που αποτυπώνονται στον Multidimensional Poverty Index (MPI). Η συνειδητοποίηση ότι η φτώχεια είναι πολυπαραγοντική και πολυδιάστατη, αντίστοιχα όπως και η ανάπτυξη, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα στην προσπάθεια αντιμετώπισής της.

21848

 

Η φτώχεια δεν αποτελεί μόνο μία κατάσταση, είναι η πιο έντονη μορφή βίας που μπορεί να ασκηθεί στον άνθρωπο, όπως χαρακτηριστικά συνόψισε ο Μαχάτμα Γκάντι στη γνωστή φράση του. Ως απόλυτη φτώχεια ορίζεται η κατάσταση στην οποία περιέρχεται ένας άνθρωπος όταν επιβιώνει μόλις και μετά βίας, ενώ ταυτόχρονα καθίσταται δυσχερής η πρόσβασή του σε πηγές όπως η τροφή, η στέγη, η εκπαίδευση και η υγεία. Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ως όριο της απόλυτης φτώχειας το άθροισμα των 1,25 δολαρίων την ημέρα. Στη χώρα μας, καθώς και στις αναπτυγμένες χώρες, η πιο συχνή μορφή φτώχειας συναντάται με τον ορισμό της σχετικής φτώχειας. Με άλλα λόγια, από τη μία προσμετρείται το εισόδημα ως κριτήριο, αλλά συγκρίνεται με την κοινωνική θέση ενός ανθρώπου σε σχέση με το περιβάλλον που ζει. Αυτή η μορφή ωστόσο, πιστεύεται ότι έχει μεγαλύτερη επίδραση στην αλλοίωση του κοινωνικού ιστού, καθώς εμφανίζει ταπεινωτικές ψυχικές επιδράσεις στους ανθρώπους που διαβιούν π.χ στην Γαλλία σε σχέση με το να διαβιούσαν στην π.χ στην Αιθιοπία, καθώς οι άνθρωποι τείνουν να εμφανίζουν αισθήματα ντροπής και περιθωριοποιούνται. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται πιο έντονα μεταξύ των παιδιών και των εφήβων ειδικά στον χώρο του σχολείου.

poverty-furure-world-powerpoint-infographic1

 

Οι γυναίκες επίσης, εμφανίζουν δυσανάλογα μεγαλύτερη έκθεση σε συνθήκες φτώχειας, σε σύγκριση με τους άνδρες, λόγω της άνισης πρόσβασης σε αμειβόμενη εργασία, την εκπαίδευση και την ιδιοκτησία.
Θεωρήθηκε πρόοδος επάνω στον Στόχο της Χιλιετίας (MDG1), το γεγονός ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας μειώθηκε περισσότερο από το μισό, από 1,9 δις το 1990, σε 836 εκατομμύρια το 2015. Πρόοδος έχει επίσης εμφανιστεί σε περιοχές, όπως η Νότια Ασία και την Υποσαχάρια Αφρική, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 80% του παγκόσμιου συνόλου των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Φόβους για ανακοπή αυτής της φθίνουσας πορείας των ποσοστών φτώχειας παγκοσμίως, προκαλούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

8c0be9c3b72c211bb2af891c7aec97ee
Οι Παγκόσμιος Στόχος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη νούμερο 1, η εξάλειψη της φτώχειας σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις μορφές της ως το 2030, συνεχίζει να αποτελεί μία παγκόσμια πρόκληση. Συνεπάγεται έναν συνδυασμό προσπάθειας και εφαρμογής όλων των υπόλοιπων Παγκόσμιων Στόχων και δράσεων όπως, την αύξηση της πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες και πόρους για όλους και την υποστήριξη των κοινοτήτων που πλήττονται από τις ένοπλες συγκρούσεις και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Screen-Shot-2014-09-13-at-8.46.49-AM

poverty index mdg

 

number of pooor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για να διαβάσετε τα 45 στοιχεία για τη φτώχεια παγκοσμίως πατήστε εδώ: http://mic.com/articles/89717/45-surprising-facts-about-extreme-poverty-around-the-world-you-may-not-have-realized#.C2Z82SGWd

Μείνετε συντονισμένοι με την Οργάνωση Γη!

global-goals-ogi430