16. Ειρήνη Δικαιοσύνη και Ισχυροί Δημοκρατικοί Θεσμοί

Προώθηση ειρηνικών και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών, πρόσβαση στη δικαιοσύνη για όλους και οικοδόμηση αποτελεσματικών, υπεύθυνων και χωρίς αποκλεισμούς θεσμών σε όλα τα επίπεδα
untitled-1«Η βία είναι συχνά αποτέλεσμα της φτώχειας και της αδικίας. Οι άνθρωποι καταφεύγουν στη βία προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό ν’ ακουστεί η φωνή τους. Αν μάθουμε ν’ ακούμε όλες τις φωνές, θα έχουμε κάνει ένα βήμα προς την εξάλειψη της βίας». Μέιριντ Μαγκουάιρ – (Ιρλανδή ακτιβίστρια και κάτοχος του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 1976)

Θα πίστευε κανείς ότι τον 21ο αιώνα η ειρήνη, η δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου θα ήταν αυτονόητες αξίες για τις κοινωνίες μας, δεν συμβαίνει όμως αυτό. Ο πλανήτης μας εμφανίζεται διαιρεμένος και σε αυτόν τον Παγκόσμιο Στόχο. Ορισμένες περιοχές απολαμβάνουν σταθερά επίπεδα της ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας, ενώ άλλες είναι βασανίζονται από έναν ατελείωτο κύκλο συγκρούσεων και βίας.
Ο Δείκτης Παγκόσμιας Ειρήνης, που μετρά 23 παραμέτρους, από τις στρατιωτικές δαπάνες μέχρι την εγκληματικότητα και τις διενέξεις εντός των χωρών, δείχνει ότι οι οικονομικοί παράγοντες είναι η βασική αιτία των αναταραχών που σημειώνονται στον κόσμο.

2015 Global Peace Index
Οι σημαντικότεροι παράγοντες που διασφαλίζουν την ειρήνη είναι η καλή λειτουργία του κράτους, η δίκαιη κατανομή του πλούτου, η εκπαίδευση, η ελευθεροτυπία καθώς και η ισότιμη πρόσβαση στη δικαιοσύνη για όλους.
Η εξασφάλιση και η ενίσχυση του κράτους δικαίου σε διεθνές επίπεδο και η εξάλειψη της διαφθοράς σε όλους τους τομείς είναι αναγκαία συστατικά για την εδραίωση της δικαιοσύνης και του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, όπως και για την εξασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας.

17-ways-education-influences-the-17-global-goals-14-638
Η ανάπτυξη αξιόπιστων και διαφανών θεσμών σε όλα τα επίπεδα καθώς και η αντιπροσωπευτική συμμετοχή όλων στη λήψη αποφάσεων και διασφαλίζει τη δημοκρατία και τη συμμετοχή των αναπτυσσόμενων χωρών στους θεσμούς της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

 

 

 

Για να παρακολουθήσετε τον Παγκόσμιο Στόχο 16 πατήστε εδώ.
https://youtu.be/5e0a7rpp1sw

Μείνετε συντονισμένοι με την Οργάνωση Γη!

global-goals-ogi600b