14. Υποθαλάσσια Ζωή

Διατήρηση και ορθή διαχείριση των ωκεανών, των θαλασσών και των θαλάσσιων πόρων για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Info-turtle-640x640

Η Γη από το διάστημα φαίνεται σαν μια μπλε κουκίδα και είναι άλλωστε φυσιολογικό αφού οι ωκεανοί καλύπτουν σχεδόν τα τρία τέταρτα της επιφάνειας της Γης! Αποτελούν τα εννέα δέκατα των υδάτινων πόρων μας και είναι η κατοικία για πάνω από το 97% της ζωής του πλανήτη μας. Είναι σημαντικό κομμάτι της βιόσφαιράς μας: ενισχύουν το κλίμα μας και επηρεάζουν την υγεία και την ευημερία μας. Όντως, δίχως τους ωκεανούς, δεν θα υπήρχε ζωή στον πλανήτη μας.

Οι ωκεανοί είναι ένας ζωτικός οικονομικός πόρος που παρέχει τα προς το ζην σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ο όγκος όλου του διεθνούς εμπορίου – περίπου το 90% – μεταφέρεται δια θαλάσσης. Πάνω από το 29% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου προέρχεται από τη θάλασσα. Ο παραθαλάσσιος τουρισμός και η παγκόσμια βιομηχανία της κρουαζιέρας είναι κύριες πηγές εσόδων για πολλές χώρες, ιδίως για τις μικρές αναπτυσσόμενες νησιωτικές χώρες. Κάθε χρόνο, σχεδόν 90 εκατομμύρια τόνοι ψαριού, αξίας περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλιεύονται παγκοσμίως, παρέχοντας εργασία σε 36 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στις αλιευτικές και υδατοκαλλιεργητικές βιομηχανίες. Την ίδια ώρα, όλο και περισσότεροι επιστήμονες επικεντρώνονται στο θαλάσσιο βυθό για μελλοντικές επιστημονικές ανακαλύψεις και πόρους.

Δεν είναι υπερβολή αν κάποιος ισχυριστεί ότι το θαλάσσιο οικοσύστημα είναι η ατμομηχανή όλης της ανθρωπότητας. Κι όμως εμείς οι άνθρωποι τι κάνουμε γι αυτό;

Μόλις πριν από 50 χρόνια η θάλασσα ήταν ακόμη απείραχτη. Αλλά σήμερα, η μόλυνση- περίπου το 80% από τις χερσαίες δραστηριότητες-απειλεί την υγεία της, ιδίως στις παράκτιες περιοχές, τις πιο παραγωγικές του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Τελικά οι επιστήμονες φοβούνται ότι η αναγεννητική ικανότητα των ωκεανών θα καταβληθεί από το μέγεθος της μόλυνσης που προκαλεί ο άνθρωπος. Σημάδια υποβάθμισης μπορούν εύκολα να φανούν, ιδίως στις πυκνά κατοικημένες ακτές και σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες.

OWOO_PlasticsInfographic_2012_b

Το 1973, ως ανταπάντηση σε αυτές τις απειλές, ο ΟΗΕ συγκάλεσε την τρίτη διάσκεψή του για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η συνθήκη που τελικά προέκυψε – συχνά αναφερόμενη ως «σύνταγμα για τους ωκεανούς» – ήταν η Σύμβαση του 1982 των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί τον οδικό χάρτη για τις προσπάθειες προστασίας των παγκόσμιων κοινών πόρων και για την ορθή διαχείριση των ωκεανών και των θαλασσών.

Πώς συνδέεται η προστασία των ωκεανών και της υποθαλάσσιας ζωής με το πρόβλημα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ;

Η προσεκτική διαχείριση αυτού του παγκόσμιου και κοινού πόρου είναι ένα από τις πιο βασικές απαιτήσεις για ένα βιώσιμο μέλλον.

Η Οργάνωση Γη αναγνωρίζει τη σημασία της προστασίας της υποθαλάσσιας ζωής από την υπεραλίευση, όπως και τον τρόπο που η υποβάθμιση των θαλασσών και των οικοσυστημάτων τους, σχετίζεται με το τι βάζουμε στο τραπέζι μας. Για το λόγο αυτό συμμετείχε το 2014 στην εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Άσε τον γόνο να γίνει γονιός», διοργανώνοντας τουλάχιστον δύο θεματικές στο πλαίσιο της Κυριακής στη Γη και της Συλλογικής Κουζίνας για τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε ψάρια και θαλασσινά για το φαγητό μας.

Παράλληλα μέσω του προγράμματος εκπαίδευσης και υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη Aephoria.net, πραγματοποιεί τον δεύτερο θεματικό κύκλο Blue Growth.

#Citizens4GlobalGoals

Μείνετε συντονισμένοι με την Οργάνωση Γη!

global-goals-ogi430