13. Συλλογικές δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Όλες οι χώρες στον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωπες με τις  επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται και είναι σήμερα περισσότερο από  50% υψηλότερες από τα επίπεδα του 1990. Επιπλέον, η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί μακροχρόνιες αλλαγές στο παγκόσμιο κλίμα με σοβαρές επιπτώσεις στον τρόπο ζωής, στις παραδόσεις αλλά και στην οικονομική δραστηριότητα εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο.

Οι μέσες ετήσιες απώλειες από σεισμούς, τσουνάμι, κυκλώνες και τροπικές πλημμύρες μετρούνται  σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια $, γεγονός που απαιτεί μια επένδυση ύψους 6 δισεκατομμύριών $ ετησίως για τη διαχείριση των κινδύνων των καταστροφών. Ο στόχος είναι να αξιοποιηθούν 100 δισεκατομμύρια $ ετησίως μέχρι το 2020, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στις αναπτυσσόμενες χώρες και στην παροχή τεχνικών λύσεων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ικανότητας προσαρμογής των πιο ευάλωτων περιοχών, όπως π.χ. των μεσογειακών χωρών και των νησιωτικών κρατών, θα πρέπει να συμβαδίζει, με τις προσπάθειες για την ευαισθητοποίηση και την ενσωμάτωση των μέτρων στις εθνικές πολιτικές και στρατηγικές και κατ΄επέκταση την αντίληψη όλων των κοινωνιών ότι χρειάζεται άμεση συλλογική δράση για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας στους δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ένας από τους 17 παγκόσμιους στόχους που συνθέτουν την Ατζέντα για την Βιώσιμη Ανάπτυξη έως το 2030.

Η κλιματική αλλαγή και η έντονη περιβαλλοντική υποβάθμιση που ζούμε, στάθηκαν η αφετηρία για τη δημιουργία της Οργάνωσης Γη, με τη μόνη διαφορά ότι ο σκοπός μας δεν αφορά στο γεγονός αλλά στην αιτία του. Μία από τις  βασικές αρχές δράσης και λειτουργίας μας (10 πράγματα που χρειάζεται να γνωρίζεις για την Οργάνωση Γη) είναι ότι πιστεύουμε ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα, είναι πρωτίστως κοινωνικά. Για την αντιμετώπιση τους χρειάζονται ολιστικές προσεγγίσεις (3). Για τον σκοπό αυτό οι άνθρωποι της  Οργάνωσης Γη δημιούργησαν με παρεμβάσεις ανάπλασης φυσικού τοπίου το Κέντρο της Γης, στην καρδιά της Αθήνας στο Ίλιον, με σκοπό την λειτουργία του ως ένα οικολογικό πάρκο (εκπαίδευση και ψυχαγωγία), στο οποίο έχουν αναπτυχθεί μία σειρά από δράσεις της Οργάνωσης Γη όπως τα βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, η Κυριακή στη Γη με τη Συλλογική Κουζίνα, το πρόγραμμα εκπαίδευσης ανέργων στη βιολογική γεωργία Εισαγωγή στη Γεωργία και πολλά άλλα.

Η πρωτοβουλία της δημιουργίας του Κέντρου της Γης διαγωνίζεται έως 30 Οκτωβρίου 2015 στα βραβεία του θεσμού Bravo – Sustainability 2020. Για να ενισχύσετε τη δράση μας ψηφίστε μας εδώ και βοηθήστε να διαδοθούν τέτοιες πρωτοβουλίες.

Αν θες να ενημερώνεσαι στο e-mail σου για τους Παγκόσμιους Στόχους και θες να λάβεις μέρος στην εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Οργάνωσης Γη για τους παγκόσμιους στόχους #Citizens4GlobalGoals συμπλήρωσε τη Φόρμα Συμμετοχής και στείλε μας e-mail στο [email protected].org

Μείνε συντονισμένος με την Οργάνωση Γη!