global-goals-lCITIZENS600

 

Μια πρωτοβουλία της Οργάνωσης Γη για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τους παγκόσμιους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη #Citizens4GlobalGoals

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2015, 193 εκπρόσωποι κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο δεσμεύτηκαν για την υιοθέτηση 17 παγκόσμιων στόχων με σκοπό να αναλάβουν δράση απέναντι σε τρεις μεγάλες προκλήσεις μέσα στα επόμενα 15 χρόνια (έως το 2030): την ακραία φτώχεια, την ανισότητα και την κλιματική αλλαγή (!)

Η Οργάνωση Γη, μία ελληνική μη κερδοσκοπική οργάνωση, με δράση επάνω στην μη τυπική εκπαίδευση για τη βιώσιμη ανάπτυξη από το 2010, υιοθετεί αυτή την παγκόσμια προσπάθεια ξεκινώντας την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης Citizens for The Global Goals, με σκοπό όλοι μας να γνωρίσουμε αυτούς τους παγκόσμιους στόχους καθώς και τρόπους που μπορούμε να συμβάλλουμε ως πολίτες στη διάδοση και την υλοποίηση τους.

01_TGG_Grid_Icon_Color

Oι Παγκόσμιοι Στόχοι για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελούν τη πιο φιλόδοξη To -do list για τον πλανήτη! Για να καταφέρουμε οι 17 αυτοί στόχοι να γίνουν παγκόσμιοι στόχοι για όλο τον κόσμο, χρειάζεται ο καθένας μας να ξέρει κάτι γι ‘αυτούς. Δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, αν δεν ξέρουμε ποια είναι. Δεν μπορούμε να πείσουμε τους ηγέτες του κόσμου να κάνουν αυτά που χρειάζεται ο πλανήτης μας , αν δεν ξέρουμε τι χρειάζεται να τους πείσουμε να κάνουν. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κοινωνίες μας δεν σταματούν μέσα στα σύνορα του κράτους μας, έχουν παγκόσμιο χαρακτήρα.

Μπορούμε να είμαστε η πρώτη γενιά που αντιμετωπίζουμε την ακραία φτώχεια, η πιο αποφασιστική γενιά στην ιστορία που δεν δέχεται την αδικία και την ανισότητα σε όλες τις μορφές της και η τελευταία γενιά που απειλείται από την κλιματική αλλαγή!

Αναλυτικά:

 

1. Εξάλειψη της φτώχειας – Αναλαμβάνουμε δράση ενάντια στην φτώχεια σε όλες τις μορφές της, παντού.
2. Εξάλειψη της πείνας – Αναλαμβάνουμε δράση ενάντια στην πείνα, πετυχαίνουμε την επισιτιστική ασφάλεια, βελτιώνουμε το διατροφικό μας μοντέλο προωθώντας την αειφόρο γεωργία.
3. Καλή υγειά και ευδαιμονία – Προωθούμε την υγιή διαβίωση και την ευημερία για όλους τους πληθυσμούς και σε όλες τις ηλικίες.
4. Ποιοτική εκπαίδευση – Διασφαλίζουμε εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς για όλους και προωθούμε ισότιμες και ποιοτικές ευκαιρίες δια βίου μάθησης.
5. Ισότητα των φύλων – Πετυχαίνουμε την πλήρη ισότητα των φύλων, μέσα από την ενδυνάμωση των κοριτσιών και των γυναικών.
6. Καθαρό νερό και αποχέτευση – Διασφαλίζουμε την πρόσβαση σε πόσιμο νερό καθώς και την αειφόρο διαχείριση του φυσικού πόρου. Διασφαλίζουμε την πρόσβαση σε αποχέτευση για όλους.
7. Οικονομικές και ανανεώσιμες πήγες ενέργειας – Διασφαλίζουμε την πρόσβαση σε οικονομική, αξιόπιστη, βιώσιμη και ανανεώσιμη ενέργεια για όλους.
8. Καλές θέσεις εργασίες και βιώσιμη ανάπτυξη – Προωθούμε την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την ισότιμη και επαρκή εργασία για όλους.
9. Βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές – Χτίζουμε ανθεκτικές υποδομές, προωθούμε τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και στη βιομηχανία και προάγουμε της καινοτομία.
10. Μείωση των ανισοτήτων – Μειώνουμε τις ανισότητες εντός των χωρών και μεταξύ των χωρών.
11. Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες – Δημιουργούμε πόλεις και οικισμούς που είναι ασφαλείς, ανθεκτικές και βιώσιμες.
12. Υπεύθυνη κατανάλωση και παράγωγη – Διασφαλίζουμε βιώσιμα πρότυπα κατανάλωσης και παραγωγής.
13. Δράση για την κλιματική αλλαγή – Αναλαμβάνουμε άμεσες και συλλογικές δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της.
14. Υποθαλάσσια ζωή – Διατηρούμε και αξιοποιούμε με τρόπο που δεν υποθηκεύει τα δικαιώματα των μελλοντικών γενεών τους ωκεανούς, τις θάλασσες και τους υποθαλάσσιους πόρους΄.
15. Χερσαία ζωή – Προστατεύουμε, υποκαθιστούμε και προάγουμε την αειφόρα χρήση των χερσαίων οικοσυστημάτων μας, την βιώσιμη διαχείρισης των δασών μας, σταματάμε την ερημοποίηση και την μείωση της βιοποικιλότητας.
16. Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί – Προωθούμε ειρηνικές και ισόνομες κοινωνίες για την βιώσιμη ανάπτυξη. Προάγουμε την πρόσβαση στη δικαιοσύνη σε όλους και οικοδομούμε αποτελεσματικούς, υπεύθυνους και χωρίς αποκλεισμούς θεσμούς.
17. Συνεργασίες για τους στόχους – Ενισχύουμε τα μέσα υλοποίησης των στόχων και αναζωογονούμε την παγκόσμια συνεργασία για την βιώσιμη ανάπτυξη.

Αν θες να ενημερώνεσαι στο e-mail σου για τους Παγκόσμιους Στόχους και θες να λάβεις μέρος στην εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Οργάνωσης Γη για τους παγκόσμιους στόχους #Citizens4GlobalGoals συμπλήρωσε τη Φόρμα Συμμετοχής και στείλε μας e-mail στο [email protected]

Μείνε συντονισμένος με την Οργάνωση Γη!

Πώς μπορείτε να ενημερωθείτε:

Ξεκινώντας από το Σαββατοκύριακο 24-25 Οκτωβρίου 2015 και κάθε Σαββατοκύριακο μέσα από τη σελίδα μας στο Facebook:Οργάνωση Γη – Κέντρο της Γης θα μπορούμε να σας ενημερώνουμε για έναν έναν από τους 17 στόχους έως τις 29 Νοεμβρίου 2015, όπου θα περάσουμε ένα διήμερο (28-29/11) αφιερωμένο στην παγκόσμια δράση για τη διάδοση των παγκόσμιων στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη, με εκδηλώσεις στο νέο μας χώρο Γη@Κ44 και στο αγαπημένο σε όλους Κέντρο της Γης!

Τον Δεκέμβριο, η Οργάνωση Γη θα βρίσκεται στο Παρίσι, στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα (Paris 2015 – COP21/CMP11), με την ελπίδα ότι μία νέα συμφωνία για την αντιμετώπιση και την μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής είναι εφικτή. Με νέες δράσεις αλλά και εκδηλώσεις θα υποδεχτούμε τον πρώτο μήνα του νέου χρόνου, ώστε να δώσουμε όλοι μαζί το μήνυμα ότι ο βασικός σκοπός διάδοσης ενός νέου τρόπου ανάπτυξης με επίκεντρο την αγάπη για τη Γη και τον Άνθρωπο μπορεί να γίνει πράξη!

Αν θέλετε να συμμετέχετε εθελοντικά στην εκστρατεία Citizens For Global Goals και να έχετε μία ενημέρωση στο e-mail για τους Παγκόσμιους Στόχους κάθε εβδομαδα, μπορείτε να συμπληρώσετε τη ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για τα επόμενα βήματα.

Νέα και πληροφορίες θα υπάρχουν στην ιστοσελίδα μας, η οποία θα ενημερώνετε συνεχώς

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο e-mail: [email protected]

Μείνετε συντονισμένοι με την Οργάνωση Γη!