6. Καθαρό νερό και Αποχέτευση

Διασφάλιση της πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση για όλους

resize

Η λειψυδρία πλήττει περισσότερο από το 40 % του παγκόσμιου πληθυσμού. Ένα ανησυχητικό ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί με την άνοδο των θερμοκρασιών ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Πολλοί από εμάς ανοίγουν τη βρύση και την αφήνουν ανοιχτή, για  750 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αυτό είναι ένα όνειρο. Περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε συσκευή κινητού τηλεφώνου, συγκριτικά με σ όσους έχουν πρόσβαση σε ένα επαρκές αποχετευτικό σύστημα.

Η έκθεση, «Πρόοδος για το Πόσιμο Νερό και τις Εγκαταστάσεις Υγιεινής 2012», του Κοινού Προγράμματος Παρακολούθησης Παροχής Νερού & Υγιεινής της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), διαπιστώνει πως στο τέλος του 2010, το 89% του παγκόσμιου πληθυσμού – ή 6,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι – χρησιμοποιούσαν βελτιωμένη παροχή πόσιμου νερού. Αυτό υπερβαίνει κατά ένα τοις εκατό το στόχο του 88% του Αναπτυξιακό Στόχο της Χιλιετίας (ΑΣΧ). Η έκθεση εκτιμά ότι το φέτος, το 92% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει πρόσβαση σε βελτιωμένη παροχή πόσιμου νερού.

Ωστόσο, η  αύξηση της ξηρασίας και της ερημοποίησης δεν βοηθούν. Μέχρι το 2050, προβλέπεται ότι τουλάχιστον 1 στα 4 άτομα είναι πιθανό να επηρεαστούν από επαναλαμβανόμενη έλλειψη νερού.

14dcc622-ac21-4ffb-9e80-245606844841-620x372

Η διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης σε ασφαλή και οικονομικά προσιτό πόσιμο νερό μέχρι το 2030 χρειάζεται επένδυση σε επαρκείς υποδομές, που να παρέχουν εγκαταστάσεις υγιεινής και να ενθαρρύνουν παράλληλα την υγιεινή σε όλα τα επίπεδα. Η προστασία και η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων που αλληλεπιδρούν με το νερό, όπως τα δάση, τα βουνά, τα ποτάμια και υγροβιότοπους κρίνονται απαραίτητες, αν θέλουμε να μετριαστούν τα ποσοστά της λειψυδρίας. Η διεθνής συνεργασία για την επίτευξη και αυτού του στόχου είναι απαραίτητη, μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσομένων χωρών, ειδικά σε επίπεδο επίτευξης ορθής διαχείρισης των υδάτινων πόρων και χρήσης υποστηρικτικής τεχνολογίας.

 

Η καθολική πρόσβαση σε καθαρό νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής είναι ένας από τους 17 παγκόσμιους στόχους που συνθέτουν για το 2030 την Ατζέντα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Παγκόσμιοι αριθμοί για το νερό:

Η μη πρόσβαση σε καθαρό νερό προκαλεί περισσότερους θανάτους από οποιονδήποτε πόλεμο.

Ένας που κάνει 5λεπτο ντους, σπαταλά….περισσότερο νερό απ’ ό,τι καταναλώνει μέσα σε μία ημέρα ένα άτομο στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Υγιεινή

Η απουσία εγκαταστάσεων υγιεινής είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας μολύνσεων και επιδημιών παγκοσμίως.

2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Από αυτούς, 1,2 δισεκατομμύρια άτομα δεν διαθέτουν σχετικές εγκαταστάσεις.

Παιδιά

Η διάρροια είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στα παιδιά κάτω των 5 ετών παγκοσμίως.

Κάθε 20 δευτερόλεπτα, ένα παιδί πεθαίνει από κάποια ασθένεια που σχετίζεται με την έλλειψη νερού.

Γυναίκες

Εκατομμύρια γυναίκες ξοδεύουν πολλές ώρες την ημέρα για να συλλέξουν και να κουβαλήσουν νερό από μακρινές και συχνά μολυσμένες πηγές.

Έρευνα του IRC (International Water and Sanitation Centre) για προγράμματα υγιεινής σε 88 κοινότητες, έδειξε ότι τα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί και τρέχουν με την πλήρη συμμετοχή των γυναικών είναι πιο βιώσιμα και αποτελεσματικά από τα υπόλοιπα.

Ασθένειες

Οι μισές από τις νοσοκομειακές κλίνες παγκοσμίως καταλαμβάνονται από ασθενείς που πάσχουν από κάποια αρρώστια που σχετίζεται με την έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλή αποθέματα νερού ή με ακατάλληλες εγκαταστάσεις υγιεινής.

Οικονομία

Περίπου το 50% όλων των προγραμμάτων που σχετίζονται με το νερό, αποτυγχάνει, λιγότερο από 5% έχει προσωρινά αποτελέσματα, ενώ πολύ λιγότερο από το 1% έχει μακροπρόθεσμη διάρκεια.

Οι επενδύσεις σε ασφαλές πόσιμο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη. Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι κάθε δολάριο που επενδύεται, φέρνει πίσω 3-4 δολάρια, ανάλογα με την περιοχή και την τεχνολογία.

Περίπου 2 στα 3 άτομα που έχουν ανάγκη από καθαρό πόσιμο νερό, επιβιώνουν με λιγότερα από 2 δολάρια ημερησίως, ενώ 1 στους 3 με λιγότερα από 1 δολάριο.

Περιβάλλον

Λιγότερο από το 1% των παγκόσμιων αποθεμάτων φρέσκου νερού είναι άμεσα προσβάσιμο για ανθρώπινη χρήση.

Περίπου το 80% των λυμάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν υφίσταται καμία επεξεργασία, μολύνοντας ποτάμια, λίμνες και παράκτιες περιοχές.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι μέχρι το 2025, 48 χώρες με συνολικό πληθυσμό 2,8 δισεκατομμύρια, θα αντιμετωπίσουν δυσκολία ή έλλειψη σε φρέσκο νερό.

Η αγροκαλλιέργεια απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό νερού: περίπου το 70% όλων των αποθεμάτων νερού χρησιμοποιείται στην άρδευση.

Mάθε περισσότερα για το Blue Growth, μία πρωτοβουλία του προγράμματος υποστήριξης και εκπαίδευσης νεοφυών επιχειρήσεων Aephoria.net.

#Citizens4GlobalGoals

Σκέψου πώς μπορεί να ήταν η ζωή σου αν δεν είχες την πολυτέλεια του καθαρού και φθηνού πόσιμου νερού. Η ηθοποιός Τζένιφερ Κόνελυ περπατά στο Σέντραλ Παρκ για να μαζέψει νερό για την οικογένεια της όπως κάνουν εκατομμύρια μητέρες στην Αφρική, κάθε ημέρα.

 

Μείνε συντονισμένος με την Οργάνωση Γη!global-goals-ogi600