3. Καλή υγεία και ευεξία

Η προαγωγή της υγείας και της ευεξίας είναι ο τρCPsWLEYUwAASx2Mίτος από τους δεκαεπτά παγκόσμιους στόχους που συνθέτουν την Ατζέντα του 2030 για μία Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Ο συγκεκριμένος παγκόσμιος στόχος, φιλοδοξεί να προάγει την πρόσβαση σε ασφαλή και φθηνά φάρμακα και εμβόλια, να ενισχύσει την έρευνα στον τομέα της υγείας, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις επιδημίες του AIDS, της φυματίωσης, της ελονοσίας και άλλων μεταδοτικών ασθενειών ως το 2030, να εξασφαλίσει πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και περίθαλψης για όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα σε ποιο μέρος του πλανήτη ζουν.
Ουσιαστικά όμως, ο τρόπος που προσεγγίζεται αλλάζει την παραδοσιακή αντίληψη για την καλή υγεία, ενσωματώνοντας την έννοια της ευεξίας και μετατρέποντας την “καλή υγεία” σε “θετική υγεία”.
Η παραδοσιακή αντίληψη της υγείας, η οποία αναπτύχθηκε προς τα τέλη του 19ου και κυριάρχησε στο μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα, βασίστηκε στις μεγάλες κατακτήσεις της βιοϊατρικής και ειδικότερα της μικροβιολογίας, πράγμα που οδήγησε στην αποδοχή μιας μονοδιάστατης ερμηνείας της υγείας και της αρρώστιας, με βάση κυρίως τα ευρήματα της εργαστηριακής και κλινικής ιατρικής. Αυτή η αντίληψη σήμερα όμως έχει αμφισβητηθεί από την κρίση της σύγχρονης ιατρικής, η οποία αδυνατεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά μείζονα νοσήματα της εποχής μας, όπως π.χ τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο ή το AIDS…
Ο ρόλος του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος και της ανθρώπινης συμπεριφοράς, έχουν έρθει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αποτελώντας τον πυρήνα ενός νέου υπό διαμόρφωση βιοψυχοκοινωνικού μοντέλου ερμηνείας της υγείας και της αρρώστιας. Σε αυτήν την κατεύθυνση βρίσκεται ο ορισμός της υγείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) σύμφωνα με τον οποίο “υγεία είναι η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας, και όχι η απλή απουσία της αρρώστιας ή της αναπηρίας”. Με τον ορισμό αυτό αναγνωρίζονται δύο παράμετροι που οριοθετούν την υγεία: η παράμετρος της απουσίας της αρρώστιας και η παράμετρος της ευεξίας. Αναγνωρίζεται επίσης, σε ότι αφορά στην ευεξία, η ύπαρξη της ψυχικής και κοινωνικής διάστασης, πέρα από τη σωματική. Η έννοια της ευεξίας αποτελεί τη βάση της έννοιας της θετικής υγείας.
Η Προαγωγή της Υγείας, σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Οττάβα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), είναι η διαδικασία μέσα από την οποία τα άτομα γίνονται ικανά να αναπτύξουν τον έλεγχο πάνω στην υγεία τους και να τη βελτιώσουν.
Οποιαδήποτε δουλειά γίνει πάνω σε αυτό τον στόχο τα επόμενα 15 χρόνια θα μπορούσε να λειτουργήσει πραγματικά μετασχηματιστικά, τόσο για τις πλούσιες όσο και για τις φτωχές χώρες. Η Παγκόσμια Έκθεση Υγείας του 2010 δείχνει ότι «μία μικρή αύξηση στους δείκτες της υγείας και της ευεξίας του πληθυσμού, οδηγεί σε μεγαλύτερη αναλογικά αύξηση των κοινωνικών, οικονομικών δεικτών και αντίστροφα “.


Στοιχεία για την παγκόσμια υγεία:
Υγεία των παιδιών
– 17.000 λιγότερα παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα από ό, τι το 1990
– 6.000.000 παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν πριν τα πέμπτα τους γενέθλια κάθε χρόνο
– Τα εμβόλια ιλαράς έχουν αποτρέψει 15.600.000 θανάτους από το 2000 έως σήμερα.
– 4 στους 5 θανάτους παιδιών κάτω των πέντε ετών συμβαίνουν στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία
– Τα παιδιά που γεννήθηκαν στη φτώχεια είναι σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πριν από την ηλικία των πέντε ετών, όπως αυτά από εύπορων οικογενειών.
– Τα παιδιά των μορφωμένων μητέρων-ακόμη και οι μητέρες με μόνο πρωτοβάθμια εκπαίδευση, έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από τα παιδιά των μητέρων χωρίς εκπαίδευση.
Η υγεία των μητέρων
– Η μητρική θνησιμότητα έχει μειωθεί κατά σχεδόν 50% σε σύγκριση με το 1990 (Στην Ανατολική Ασία, τη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Ασία, η μητρική θνησιμότητα έχει μειωθεί κατά περίπου τα δύο – τρίτα)
– Στις αναπτυσσόμενες περιοχές, η προγεννητική φροντίδα αυξήθηκε από 65% το 1990 σε 83 % το 2012.
– Μία στις δύο γυναίκες λαμβάνουν έχουν πρόσβαση σε ασφαλή, αναγκαία και αποτελεσματική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στο σύνολο των αναπτυσσομένων χωρών.
HIV / AIDS, και άλλες ασθενειών
– Οι νέες μολύνσεις από τον ιό HIV το 2013, εκτιμήθηκε ότι ανέρχονται σε 2.100.000 εκ των οποίων 240.000 παιδιά. Συνολικά το 2013 περίπου 35.000.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιο HIV.
– Σε παγκόσμιο επίπεδο o ιός HIV είναι η κύρια αιτία θανάτου για τις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας σε όλο τον κόσμο.
– Το AIDS είναι σήμερα, η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των εφήβων (ηλικίας 10-19) στην Αφρική και η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου μεταξύ των εφήβων σε παγκόσμιο επίπεδο.
– Πάνω από 6.200.000 θάνατοι από ελονοσία απετράπησαν 2000 και 2015, κυρίως των παιδιών κάτω των πέντε ετών στην υποσαχάρια Αφρική. Το συνολικό ποσοστό εμφάνισης της ελονοσίας την τελευταία 15ετία μειώθηκε κατά περίπου 37%.
– Μεταξύ του 2000 και του 2013 το ποσοστό θνησιμότητας από φυματίωση μειώθηκε κατά 45%.

Μείνε συντονισμένος με την Οργάνωση Γη!

#Citizens4GlobalGoals

global-goals-ogi600b