12. Υπεύθυνη παραγωγή και κατανάλωση

Διασφάλιση βιώσιμων προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης

riosdg12_cl

Είναι γνωστή η προσομοίωση για την ιστορία του πλανήτη Γη που αναφέρει ότι:
«Αν μπορούσαμε να στριμώξουμε τα 4.540.000.000 χρόνια ζωής της Γης σε 12 ώρες, τη 12η ώρα της Γης, δηλαδή αυτή που διανύουμε ακόμα, αρχικά εμφανίζονται τα πρώτα ερπετά… οι δεινόσαυροι εμφανίστηκαν στη Γη πριν 26 λεπτά, ενώ τα πρώτα ανθρωποειδή εμφανίστηκαν πριν από 36 δευτερόλεπτα. Οι σύγχρονοι άνθρωποι υπάρχουν στη Γη τα τελευταία 6 δευτερόλεπτα μόνο!»
Ειδικά πριν κάποια χρόνια αναφερόταν συχνά σε παρουσιάσεις, για να δείξει πόση μεγάλη επίδραση έχει ο άνθρωπος το ελάχιστο αυτό χρονικό διάστημα που υπάρχει πάνω στον πλανήτη, σε σχέση με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Αυτή η συνειδητοποίηση, σε πραγματικό χρόνο, χρειάστηκε περίπου μία διαδικασία διαβούλευσης 30 χρόνων μέσα στο πλαίσιο του ΟΗΕ για να οδηγήσει την παγκόσμια κοινότητα, τον Σεπτέμβριο του 2015, στην υιοθέτηση των 17 (ποσοτικοποιημένων) Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τρείς μήνες μετά, τον Δεκέμβριο του 2015, στην υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού για την ανάληψη δράσεων, με σκοπό τη συγκράτηση της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς κελσίου. Στην ουσία, για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται να μειώσουμε επειγόντως το οικολογικό μας αποτύπωμα, με άλλα λόγια να αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε πόρους και αγαθά. Ο Παγκόσμιος Στόχος για βιώσιμη – υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή ίσως είναι ένας ακόμα τρόπος να πούμε ότι το μοντέλο της «γραμμικής οικονομίας» που μας έχει συντροφεύσει όλα αυτά τα χρόνια και ειδικά από την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης και μετά στη λογική του «παίρνω, φτιάχνω, πετάω», χρειάζεται αλλαγή.
Χρήσιμα στοιχεία:
Αν φτάσει ο παγκόσμιος πληθυσμός σε 9,6 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, θα χρειάζονται τρεις πλανήτες για να παρέχουν τους φυσικούς πόρους που απαιτούνται για να διατηρήσουμε τον σημερινό τρόπο ζωής μας, στον δυτικό κόσμο.

Τροφή

 • Κάθε χρόνο, περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των τροφίμων που παράγονται – ισοδυναμεί με 1,3 δισεκατομμύρια τόνους, αξίας περίπου $ 1.000 δισεκατομμυρίων – σαπίζει μέσα στους κάδους των καταναλωτών και των εμπόρων λιανικής πώλησης, ή χαλάει λόγω κακών πρακτικών στη μεταφορά και τη συγκομιδή.
 • Οι σημαντικότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις καταγράφονται στο στάδιο της παραγωγής και της διάθεσης. Τα νοικοκυριά όμως μπορούν να επηρεάσουν αυτές τις επιπτώσεις μέσω των διατροφικών επιλογών τους και των συνήθειών τους.
 • Σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι υποσιτίζονται και άλλο 1 δισεκατομμύριο πεινούν.
 • 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
 • Η μείωση της γονιμότητας του εδάφους, η μη βιώσιμη χρήση του νερού, η υπεραλίευση και η υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι όλα μειώνοντας την ικανότητα των φυσικών πόρων για την προμήθεια τροφίμων.
 • Ο κλάδος των τροφίμων αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στον κόσμο και ευθύνεται για περίπου το 22 τοις εκατό του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
 • Η γεωργία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής νερού σε παγκοσμίως. Για άρδευση χρησιμοποιείται το 70% του συνόλου του γλυκού νερού.

Νερό

 • Λιγότερο από το 3% του παγκόσμιου νερού είναι φρέσκο (πόσιμο), εκ των οποίων 2,5 % είναι παγωμένο. Η ανθρωπότητα, επομένως, βασίζεται στο 0,5% των υδάτινων πόρων, για όλες τις ανάγκες του οικοσυστήματος σε φρέσκο νερό.
 • Ο άνθρωπος μολύνει το νερό πιο γρήγορα από ό, τι η φύση μπορεί να το ανακυκλώσει.
  Περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.

Ενέργεια

 • Παρά την τεχνολογική πρόοδο που έχει σημειωθεί για την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, η χρήση ενέργειας στις χώρες του ΟΟΣΑ θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά 35% έως το 2020.
 • Το 2002 το απόθεμα των αυτοκινήτων στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν 550 εκατομμύρια οχήματα (75% εκ των οποίων ήταν για προσωπική χρήση). Αναμένεται ότι έως το 2020 θα έχει σημειωθεί αύξηση στα ιδιόκτητα αυτοκίνητα έως 32% Την ίδια ώρα θα αυξηθεί η καταγραφή οδικών χιλιομετρικών αποστάσεων για μεταφορές κατά 40% ενώ τα αεροπορικά ταξίδια παγκοσμίως αναμένεται να τριπλασιαστούν κατά την ίδια περίοδο.
 • Τα νοικοκυριά καταναλώνουν 29% της παγκόσμιας ενέργειας και, κατά συνέπεια, συμβάλλουν στο 21% της προκύπτουσας εκπομπής CO2.
 • Μόνο το ένα πέμπτο της τελικής κατανάλωσης ενέργειας παγκοσμίως για το 2013, ήταν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 • Αν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούσαν ενεργειακά αποδοτικές λάμπες θα εξοικονομούσαν 120 δις $ ετησίως.

Η ΕΕ ψηφίζει «κυκλικά»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 2 Δεκεμβρίου 2015, νέα μέτρα για την κυκλική οικονομία, ώστε να βοηθήσει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να επιτύχουν τη μετάβαση προς μια οικονομία, στην οποία οι πόροι θα χρησιμοποιούνται με πιο βιώσιμο τρόπο. Σε μια κυκλική οικονομία, η αξία των προϊόντων και των πρώτων υλών διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ τα απόβλητα ελαχιστοποιούνται.

circular-economy
Ως «κυκλική οικονομία» ορίζεται σε γενικές γραμμές η βιομιμητική προσέγγιση στην επαναχρησιμοποίηση υλικών. Οι χρησιμοποιημένοι πόροι διατηρούνται εντός της οικονομίας, διευρύνοντας τον κύκλο ζωής των προϊόντων με σκοπό να χρησιμοποιούνται ξανά, δημιουργώντας πρόσθετη οικονομική αξία.
Η ΕΕ προκρίνει ένα κυκλικό μοντέλο οικονομίας καθώς:

 • Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλούσια σε δεξιότητες και καινοτόμες ιδέες, είναι ιδιαίτερα φτωχή σε πόρους, εισάγοντας έξι φορές περισσότερες ύλες και φυσικούς πόρους από ό,τι εξάγει.
 • Υπάρχει η τάση ταχύτερης κατανάλωσης ανανεώσιμων πόρων από ό,τι μπορεί να τους αντικαταστήσει.
 • Η μη επεξεργασία των αποβλήτων αποτελεί σοβαρό πρόβλημα – σύμφωνα με τον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans, τον αντιπρόεδρο Jyrki Katainen και τους επιτρόπους Karmenu Vella και Elzbieta Bienkowska, 500 κιλά απόβλητα -ως επί το πλείστον πλαστικά- καταλήγουν στις ευρωπαϊκές θάλασσες κάθε δευτερόλεπτο.Αυτό αποτελεί «απόλυτη οικονομική σπατάλη», με επιπτώσεις στο περιβάλλον, τον τουρισμό, την αλιεία αλλά και την ίδια την οικονομία, που θα μπορούσε να επωφεληθεί από την ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων αυτών – «trash is cash», τα σκουπίδια είναι χρήμα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικεντρώνεται μέσω των προτεινόμενων δράσεων στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι αλλαγές θα πρέπει να συνάδουν με τους Παγκόσμιους Στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής. Οι σπατάλες που παρουσιάζονται με τη μη επαναχρησιμοποίηση, μετατροπή, επισκευή, συντήρηση και αναβάθμιση υλών και υλικών που χρησιμοποιούνται στην γραμμική οικονομία είναι τεράστιες και υπολογίζεται ότι, με τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να εξοικονομήσει μεταξύ 340 έως 630 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.

Αν σας ενδιαφέρει να παρακολουθείτε τα τελευταία νέα για βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης, ακολουθείστε την σελίδα του προγράμματος Aephoria.net στο facebook:https://www.facebook.com/Aephoria/?ref=hl

#Citizens4GlobalGoals

Mείνε συντονισμένος με την Οργάνωση Γη!

global-goals-ogi430