11. Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες

Δημιουργία ασφαλών και ανθεκτικών πόλεων χωρίς αποκλεισμούς

CRSsxmvUsAAtiYL
Το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού αυτή τη στιγμή ζει σε αστικές περιοχές. Έως το 2050 υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα έχει αυξηθεί στα 6,5 δισεκατομμύρια ανθρώπων, με άλλα λόγια σ τα δύο τρίτα της ανθρωπότητας. Η πρόκληση για μία βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τον μετασχηματισμό των αστικών χώρων και φυσικά του τρόπου που ζουν, εργάζονται, μετακινούνται, τρέφονται και επικοινωνούν οι άνθρωποι σε αυτούς.
Η ταχεία ανάπτυξη των πόλεων στον αναπτυσσόμενο κόσμο, σε συνδυασμό με την ταχεία αστικοποίηση του πληθυσμού, αποτυπώνεται άμεσα αριθμητικά. Μόλις πριν λίγα χρόνια το 1990 υπήρχαν δέκα μεγαλουπόλεις αριθμώντας 10 εκατομμύρια κατοίκους και άνω. Το 2014, συναντάμε 28 μεγαλουπόλεις που αποτελούν το σπίτι για περισσότερους από 453 εκατομμύρια ανθρώπους, παγκοσμίως.
Η μεγάλη πρόκληση για ανθεκτικές, βιώσιμες και ασφαλείς πόλεις συναντά προβλήματα όπως η φτωχοποίηση του αστικού πληθυσμού, η υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, η έλλειψη επαρκών υποδομών, συγκοινωνιακών δικτύων, συμμετοχική διακυβέρνηση και πολλά άλλα.

11.-Sustainable-Cities-V2-640x614
Σύμφωνα με έρευνες οι πόλεις σε όλο τον κόσμο αντιπροσωπεύουν το 60%-80% της κατανάλωσης ενέργειας και το 75 %των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η αστικοποίηση ασκεί πιέσεις στις παροχές ύδρευσης, αποχέτευσης, τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής. Όμως, εκμεταλλευόμενοι την συγκέντρωση και την πυκνότητα του πληθυσμού στις πόλεις, μπορεί να υπάρξουν κέρδη αποδοτικότητας βάσει των οικονομιών κλίμακας και της χρήσης τεχνολογικά καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, αρκεί να υπάρξει ένας σταθερός προσανατολισμός και ολοκληρωμένη προσέγγιση, σε επίπεδο αστικού σχεδιασμού προς την υλοποίηση του Παγκόσμιου Στόχου 11 για Βιώσιμες πόλεις και Κοινότητες.
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Παρίσι για το Κλίμα, συναντήθηκαν την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015 στη «Σύνοδο Κορυφής των Δημάρχων», στο Δημαρχείο του Παρισιού, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα (COP21), συμμετείχαν περισσότεροι από 900 τοπικοί αξιωματούχοι και προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ και ο Αλ Γκορ, οι δήμαρχοι του Λος Άντζελες, του Σικάγο, της Κωνσταντινούπολης, της Βαρκελώνης, του Σαντιάγο, της Στοκχόλμης, του Ντακάρ, της Μαδρίτης, της Αθήνας, του Βερολίνου, του Γιοχάνεσμπουργκ και της Σεούλ, του Ρίο ντε Τζανέιρο, του Σίδνεϊ, του Μόντρεαλ, ο δήμαρχος του Μπορντό και πρώην πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ, και ο Χοεσούνγκ Λι, πρόεδρος της Διακυβερνητικής Ομάδας Ειδικών για τις Κλιματικές Αλλαγές (GIEC). Σκοπός της συνάντησης υπήρξε η ενίσχυση του ρόλου των πόλεων για την αντιμετώπιση της κλιματική αλλαγής.
Περισσότερα: https://youtu.be/inShesu4GHw
Η Οργάνωση Γη, μετά το Κέντρο της Γης, δημιούργησε το 2015 έναν νέο χώρο στο κέντρο της Αθήνας, στο Γκάζι, το ΓΗ Κ44 με σκοπό να ενισχύσει τον διάλογο ανάμεσα στους πολίτες, φορείς, επιχειρήσεις και στην Κοινωνία των Πολιτών, επάνω στις προκλήσεις μίας βιώσιμης πόλης. Δημιουργώντας ένα παράδειγμα, που στις περισσότερες πόλεις του δυτικού κόσμου έχει αρχίσει και αποκτά νομικά δεσμευτική πρακτική, φυτεύσαμε την ταράτσα με λαχανικά, φτιάχνοντας τον πρώτο ταρατσόκηπο στην περιοχή, με σκοπό να προμηθεύουμε από αυτά υλικά για το «Πιάτο της Γης» στα δύο εστιατόρια που υπάρχουν στο ίδιο κτίριο. Ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου έργου ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας μίας ομάδας εθελοντών του προγράμματος ReGeneration Και των ανθρώπων τη Οργάνωσης Γη, που παρουσιάστηκε την 1η Απριλίου 2015.

Μείνε συντονισμένος με την Οργάνωση Γη!

#Citizens4GlobalGoals

 

GGcampaign1