Εκπαιδευτική εμπειρία στο Κέντρο της Γης

Εκπαιδευτική εμπειρία στο Κέντρο της Γης

Τον Ιανουάριο του 2012 η Οργάνωση Γη εγκαινίασε το Κέντρο της Γης όπου παρέχεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι στο Κέντρο της Γης» σε ειδικά διαμορφωμένη έκταση 25 στρεμμάτων στο κτήμα Βασιλίσσης και στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», στο Ίλιον. Η έκταση περιλαμβάνει μόνιμες εκθέσεις σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους καθώς και οριοθετημένους φυσικούς χώρους για επίσκεψη, παρατήρηση και απόλαυση. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.

Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά μέσα από βιωματικές δραστηριότητες για την ανάγκη μιας συλλογικής προσπάθειας με στόχο την ομαλή μετάβαση σε ένα νέο αειφορικό μοντέλο κοινωνικής οργάνωσης που δεν θα βασίζεται στην απειλητική για τη φύση μαζική κατανάλωση των φυσικών πόρων, αλλά στη συνεργατική συμβίωση ανθρώπου και φύσης και στη συλλογική βελτίωση των όρων διαβίωσης του σύγχρονου ανθρώπου.

«Μόνο όποιος μαθαίνει από νωρίς να διευρύνει πλατιά την ψυχή του, μπορεί αργότερα να χωρέσει μέσα του ολόκληρο τον κόσμο»

Stefan Zweig (1881-1942) Συγγραφέας, ποιητής, δημοσιογράφος και βιογράφος. Αυστριακός εβραιϊκηής καταγωγής ο οποίος γεννήθηκε στην Πετρούπολη της Βραζιλίας. Λέγεται ότι κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου υπήρξε ο πιο επιτυχημένος και πολυμεταφρασμένος συγγραφέας του κόσμου. Τα περισσότερα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 55 γλώσσες.

Τα προγράμματα που διοργανώνουμε επιδιώκουν να φέρουν το παιδί – αλλά και τον ενήλικα – σε επαφή με τη λογική και τη φιλοσοφία ήπιων ανθρώπινων δραστηριοτήτων που εξασφαλίζουν την αειφορία της φύσης και των φυσικών πόρων, παράλληλα με τη χρήση υπηρεσιών που παρέχουν τα οικοσυστήματα στην ανθρωπότητα. Για το σκοπό αυτό αξιοποιούμε παραδείγματα συνεργατικής συμβίωσης ανθρώπου και φύσης, όπως είναι η βιολογική γεωργία και η βιολογική καταπολέμηση ασθενειών των φυτών με τη χρήση ωφέλιμων έντομων, φυσικά οικοσυστήματα ή πρότυπες κοινωνίες έμβιων όντων (κοινωνίες μυρμηγκιών).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πορείες και στάσεις σε ειδικά επιλεγμένους χώρους στεγασμένους αλλά και στο ύπαιθρο οι οποίοι είναι :

  • Η έκθεση εντόμων – ασπόνδυλων (κοινωνίες ζωντανών μυρμηγκιών, μελισσών ή ωφέλιμων εντόμων) όπου αναδεικνύεται η σημασία τους για τα φυσικά οικοσυστήματα και τις βιοκαλλιέργειες
  • Τα παραδοσιακά γεωργικά μηχανήματα του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα
  • Ο Πύργος Βασιλίσσης και το κτήμα – ιστορική αναδρομή
  • Το άλογο και η χρήση του μέσα από την ιστορία
  • Οι βιολογικοί λαχανόκηποι
  • Ένα άγριο οικοσύστημα Αττικής – τεχνητή κατασκευή
  • Η ελιά και η ιστορία της, η μουριά και η ιστορία της
  • Διάδραση των επισκεπτών με την ιστορική, φιλοσοφική και ανθρωπιστική διάσταση του «περιβάλλοντος» όσο και των «κοινωνιών»

Για κάθε στάση-θεματική έχει διαμορφωθεί ανάλογο πρόγραμμα ενημέρωσης διαβαθμισμένης δυσκολίας. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επιλέξουν πλήρη ξενάγηση ή κάποιες από τις παραπάνω θεματικές ενότητες, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα τους. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 1-1.15 ώρα.

«Μπορεί να έχουμε έρθει όλοι με διαφορετικά καράβια, αλλά είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα τώρα».

Martin Luther King (1929-1968) Αφροαμερικανός χαρισματικός ηγέτης και ακτιβιστής υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων. Το 1964 τού απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ για τον αγώνα του κατά των φυλετικών διακρίσεων μέσω κοινωνικής ανυπακοής και άλλων μέσων χωρίς τη χρήση βίας. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου του 1968 στο Μέμφις της Πολιτείας Τεννεσί.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδρομής οι μαθητές/μαθήτριες μπορούν να παραμείνουν σε ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο με σκίαση για να φάνε και να παίξουν. Υπάρχει ειδικός χώρος στάθμευσης για τα λεωφορεία καθώς και οργανωμένες τουαλέτες.

Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες (από τους μήνες Οκτώβριο μέχρι Μάϊο) υπάρχει δυνατότητα τόσο για περιηγήσεις των επισκεπτών με ξεναγό.

Μετά την επίσκεψη στο Κέντρο της Γης, οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να περιηγηθούν στο όμορο Πάρκο «Aντώνης Τρίτσης», έκτασης 1.100 στρεμμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα 210 2325380 και 210 2388275 και στο email: info(at)organizationearth(dot)org.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η επίσκεψη στο Κέντρο της Γης δεν περιορίζεται από τις καιρικές συνθήκες. Καθώς φιλοσοφία μας είναι η επαφή με το περιβάλλον, ακόμη και η βροχή αποτελεί ευκαιρία για διέγερση των αισθήσεων και απόλαυση της φύσης την πιο δροσερή της ώρα, όταν ποτίζεται φυσικά! Για τον λόγο αυτό, το Κέντρο της Γης μπορεί να παράσχει στους επισκέπτες του τις ομπρέλες. Το μόνο που χρειάζεται είναι να φορούν κατάλληλο ρουχισμό και παπούτσια.

«Η ζωή δεν έχει να κάνει με το να βρεις τον εαυτό σου αλλά με το να τον δημιουργήσεις»

George Bernard Shaw (1856-1950) Ιρλανδός συγγραφέας, δοκιμιογράφος και μουσικός κριτικός. Τιμήθηκε με Νόμπελ λογοτεχνίας το 1925.